Miten vastataan opetuksen epäkohtiin? (28.3.2025)

Luulemme ehkä tuntevamme suomalaisen koulujärjestelmän hyvin, vaikka tälläkin hetkellä siellä on monta visaista ongelmaa ratkaistavana. Yhtenä esimerkkinä Pisa-tulokset ovat olleet takavuosina mairittelevia suomalaiselle koulujärjestelmälle, niin selvästi on nähtävissä, että esimerkiksi luetun ymmärtäminen, lukeminen ja matematiikka ovat selvässä laskussa ja osa niistä on jo kehnolla tasolla. Myös oppilaiden hyvinvointi mittaustulosten mukaan on huonontunut.

Myös epäjohdonmukainen kuntatalouden rahankäyttö on vauhdittanut päättäjiä säästämään opetuksesta. Osasyynä saattaa olla se, että myös suomalaisen aikuisväestön talousmatematiikan taidot ovat pohjoismaisittain heikoimmalla tasolla.

Perusopetuksessa inkluusion nimissä on muodostettu useita opetusryhmiä ja toisinaan ei ole pystytty osoittamaan sinne riittävästi opetusresurssia. Tasapäistetyt ryhmät pitkässä juoksussa eivät eriytä esim. lahjakkaita nuoria opetuksessa ylöspäin. Kuitenkin meidän elinkeinoelämämme tarvitsee uusia innovaatioiden tekijöitä.

Ihmettelen, että Kuopiossa CAS-laskimia on otettu pois lukio-opetuksesta (Ti-Nspire). Ylioppilaskirjoituksissa matematiikan osaamista mitataan muun muassa CAS-laskinten käytössä. Luonnollisesti tämä eriarvoistaa Kuopion nuoria verrattaessa jonkin toisen kunnan nuoriin.

Myös alakoulun kielen opetuksessa A2-kielen ryhmiä ei muodostu yhtä paljon kuin aikaisemmin, koska A2-kielen opetusryhmien perustamisrajaa on nostettu 12. oppilaasta 16. oppilaaseen. Tässä pitäisi nyt tehdä aktiivisesti yhteistyötä lähikoulujen kanssa.

Meidän pitää olla huolissaan myös opettajien pedagogisesta vapaudesta. Näyttää siltä, että sekä perusopetuksessa, että lukiokoulutuksessa, opettajat eivät saa päättää käytettävää opetusmateriaalia. Olen kuullut joiltakin alakoulun opettajilta, että he eivät saa tilata oppikirjoja aikaisemman mallin mukaisesti. Samoin esihenkilöt ovat usein lukiopuolella päättämässä käytettäviä opetusmateriaaleja ja toisinaan aineen lehtoreiden ajatusten vastaisesti.

Kuopion kaupungin tarjoamista palveluista suurin on tällä hetkellä kasvun ja oppimisen palvelualue. Vuositasolla siihen menee verorahoja noin 250 miljoonaa euroa. Osa on valtion korvamerkittyä rahaa. Nyt säästöjen myötä on pelkona, että osaa tukieuroista peritään takaisin valtiolle.

Juho Oikarinen, FT, KT, matematiikan lehtori, KOK, Varavaltuutettu, Ympäristö- ja rakennuslautakunnan jäsen. Ehdokkaana kunta- ja aluevaaleissa.